Verdens julekugler. Har disse dekorationer altid været hos os?

I dag forestiller ingen af os sig julen uden et smukt pyntet juletræ, der skinner i alle mulige farver fra dekorative genstande, oplyst af en række lyskæder. Håndmalet julekugler er blevet en grundlæggende dekorativ del, der hænger på grenene af det festlige træ. Men hvordan var det i fortiden? Hvornår blev julekuglerne en del af vores traditioner? Læs og lær deres historie at kende. Find ud af, hvem der først designede dem, og hvordan de har udviklet sig gennem årene.

Julekugler - en af de vigtigste symboler på julen

Forestil dig en juleaften uden et friskt, skovduftende træ pyntet med kugler, kæder og lys? Juletræet er et symbol på højtiden og skaber en magisk atmosfære, der forbindes med tilgivelse, højtidelighed og varmen fra hjemmets ildsted.

Juleudsmykningen i en helt anden form

Nøje udvalgte julekugler udgør den vigtigste dekoration på juletræet. De tiltrækker opmærksomhed med deres unikke farver og glans samt intrikate ornamentik. Traditionelt er de lavet af glas. De kan være matte eller skinnende, ensfarvede eller håndmalet med idylliske landskaber eller fantasifulde mønstre.

Traditionen med at pynte juletræet opstod i det 16. århundrede i Tyskland, og en af dens berømte forkæmpere var Martin Luther. På det tidspunkt var der dog endnu ikke glaskugler som dem, vi kender i dag. Folk brugte ting, de havde adgang til i deres dagligdag.

Før kuglerne - æbler og papirudsmykninger

I starten hang man primært mad på nåletræernes grene. Hjemmebagte kager, slik og andre kager blev kombineret med nødder og frugt. Æbler var meget populære. Deres røde farve harmonerede smukt med grønt, og de blev betragtet som et særligt symbol. Ifølge protestantisk tradition skulle de sikre sundhed og skønhed, mens de ifølge kristen tro henviste til paradisets æbletræ.

Et alternativ til moderne julekugler var komplekse papirudsmykninger, der antog forskellige former og farver. De mest talentfulde håndværkere var i stand til at skabe ægte kunstværker, der fortalte hele historier.

Farverige hostier, træfigurer, kandiserede frugter

Brugen af udsmykninger lavet af hostier opstod i begyndelsen af det 19. århundrede i Polen. Oprindeligt hang man dem på loftsbjælker og senere på såkaldte 'podłaźniczki', små træer fastgjort til loftet (med kronen nedad) for at holde det onde væk. Engle, stjerner og endda perfekt udformede vugger til den hellige barn blev skåret ud af farverige hostier. På den tid var 'światy', kugler, der forestillede jorden, meget populære.

I den polske tradition blev træfigurer også godt modtaget og nyder stadig stor interesse, især i Skandinavien. De kunne have former som stjerner, kogler, julemanden, sko, rensdyr eller svampe. En anden populær juleudsmykning fra fortiden, der erstattede moderne julekugler, var kandiserede frugter. Mange hjem holder stadig fast i traditionen med at integrere disse traditionelle dekorationer i mere moderne trædesigns.

Glaskugler på juletræet - hvornår kom de til de polske hjem?

Den første kugle opstod først i 1847, da Hans Greiner, der arbejdede på et glasværk i Lauscha, besluttede at producere en rund udsmykning af tyndt glas. Hans optegnelser angiver, at opfindelsen skyldtes mangel på penge til at købe slik, æbler eller nødder til at pynte træet med.

Glaskugler blev hurtigt en stor succes i Tyskland og spredte sig derefter til hele Europa og andre kontinenter. De kom til Polen i det 19. århundrede. I starten havde de form som nødder eller æbler og blev importeret fra Nürnberg. Med tiden opstod der dog lokale producenter, og de polske julekugler blev populære over hele verden.

Håndmalet julekugle fra en polsk producent

Er du på udkig efter smukt håndmalede dekorationer? Vi inviterer dig til at lære vores nyeste kollektioner at kende. Vi følger løbende med i trends og kombinerer innovation med traditionelt design. Vi anbefaler både klassiske og moderne dekorationer, gennemsigtige kugler, kugler med navn, landskaber og mange andre juletilbehør. Tjek dem ud og find de mønstre, der passer til din træstil.

Vi bruger cookies for at forbedre din oplevelse på vores hjemmeside. Du godkender brugen af cookies ved at lukke dette vindue eller ved at surfe videre på hjemmesiden. Læs mere

Zamknij